Digital teknik minskar strokerisken hos äldre
Allt fler röster höjs nu för att införa allmän hjärtscreening i syfte att upptäcka förmaksflimmer som bland annat kan leda till stroke. Idag presenterade 1,6 miljonerklubben ett upprop för hjärtscreening av kvinnor i Skåne. KRY driver tillsammans med Rithm ett projekt där patienter över 65 får möjlighet att använda trådlös EKG-mätning och digital läkarkontakt som ett första steg i den medicinska utredningen av hjärtklappning.
KRY driver tillsammans med Rithm ett projekt där patienter över 65 får möjlighet att använda trådlös EKG-mätning och digital läkarkontakt som ett första steg i den medicinska utredningen av hjärtklappning.
– Patienter som besväras av hjärtklappning kan genom detta samarbete få tillgång till EKG-mätning inom en vecka istället för 45 dagar, som är den genomsnittliga väntetiden i Sverige idag. Istället för att först ta prover, skickas på remiss och sedan vänta i flera månader kan en person med outredd hjärtklappning göra en EKG-mätning direkt och smidigt i sin vardag, säger Nasim Farrokhnia, strokeläkare och forsknings- och utbildningschef på KRY.
Rithm är en liten EKG-mätare som patienten fäster på sitt bröst. Den erbjuder ett komfortabelt sätt att mäta hjärtverksamheten under några dygn. Sensorn har inga sladdar och tar inte upp mer plats på kroppen än ett kreditkort. Det betyder att patienten kan motionera, duscha och sova, och samtidigt genomgå ett långtids-EKG.
– Tidig diagnostisering och behandling av hjärtflimmer minskar risken att drabbas av blodpropp eller stroke. Det kan spara stort lidande för både patienten och
anhöriga, säger Anders Englund, docent och hjärtspecialist på GHP Arytmicenter Stockholm.
Mellan 3-5 % av de som är över 65 år lider av förmaksflimmer, ett tillstånd med symtom som kan vara påtagliga eller mycket diffusa. Ett av de vanligaste kännetecknen är hjärtklappning eller oregelbunden puls i perioder.
För att få behandling hos KRY ska patienten:
● känt av hjärtklappning
● vara 65 år eller äldre
● vara bosatt i Stockholmsområdet
● ej ha ett sedan tidigare känt förmaksflimmer
● ej vara behandlad med blodförtunnande läkemedel (Waran, Trombyl, Plavix, etc.)
● ej ha känd cancersjukdom, med undantag för obehandlad prostatacancer
– Med detta kommer fler personer med förmaksflimmer att upptäckas i tid så att risken för att drabbas av stroke minskar. Idag beräknas att det finns över 500 000 personer i Sverige med förmaksflimmer – endast 370 000 har fått sin diagnos. Därför ser vi initiativet som viktigt, säger Marie Ekelund, projektledare för Flimmerlinjen hos Riksförbundet HjärtLung.
Inlägget Digital teknik minskar strokerisken hos äldre dök först upp på Neurologi i Sverige.